Новини канабісу

Вищий суд ЄС постановив: КБД не є наркотиком

Світ Закон Бізнес
Сьогодні вищий суд Європейського Союзу постановив, що каннабідіол (КБД) не є наркотичним засобом. Це рішення може неабияк вплинути на розвиток ринку КБД-продуктів в Европі, який нині діє у сірій зоні: ніби можна виготовляти і продавати, але деякі країни ЄС жорстко перешкоджають вільному обігу КБД-продуктів. 

Зокрема, в цьому рішенні мова про французьку справу проти чеської компанії, яка продавала КБД, витягнутий із усієї рослини конопель, для використання в картриджах електронних сигарет. Франція дозволяє видобувати КБД лише з насіння та клітковини конопель – не усієї рослини.

Суд визнав, що закон, який спричинив цей позов проти чеських виробників, є непотрібним обмеженням вільного переміщення товарів, оскільки канабідіол не загрожує здоров’ю людей.

"Рішення про заборону збуту КБД, яке справді є найбільш обмежувальною перешкодою для торгівлі продуктами, які законно виробляються та продаються в інших державах-членах [ЄС], може бути прийняте лише в тому випадку, якщо цей ризик видається достатньо встановленим", – написав суд.

По-перше, суд скасував правила ЄС щодо промислових конопель (конопель, що містить менше 0,2% психоактивного канабіноїду тетрагідроканабінолу, або ТГК) у рамках Спільної сільськогосподарської політики (CAP), оскільки КБД "не можна вважати сільськогосподарським продуктом".

По-друге, суд написав, що хоча країни можуть заборонити вільний рух товарів із заборонених речовин, ця заборона не поширюється на КБД – оскільки ця речовина не є наркотичним засобом.

Наприклад, суд зазначив, що дві ключові конвенції ООН, які класифікують різні наркотичні речовини, спеціально не згадують КБД, хоча згадують "екстракти конопель".

Заборона на продаж продуктів КБД, оскільки вони є екстрактом конопель, суперечить "загальному духу" конвенцій ООН, які спрямовані на захист здоров'я людей. КБД, на відміну від психоактивного ТГК, "не має жодного психотропного ефекту або шкідливого впливу на здоров'я людини", – написав суд.

Суд визнав, що країна може перешкоджати вільному переміщенню товарів на основі "суспільних інтересів ... за умови, що це законодавство є належним ... і не виходить за рамки необхідного". Але в цьому випадку такі обмеження не виправдані, зазначає він. Як приклад суд наводить той факт, що Франція не заборонила синтетичний КБД, який має ті самі властивості, але просто не виробляється з використанням цілої рослини конопель.

Суд дійшов висновку, що Франція не зобов’язана доводити, що КБД є небезпечним, як наркотичні засоби, але суд країни повинен розглянути наукові дані, щоб переконатися, що „реальний ризик для здоров’я населення” не „ґрунтується на суто гіпотетичних міркуваннях”.

Прихильники конопель сподіваються, що рішення може створити основу для легального ринку КБД. В даний час багато продуктів КБД в ЄС продаються в законній сірій зоні, що дозволяє продавати канабіс для сільськогосподарських цілей.

Бечір Сакет, віце-президент французької групи з питань захисту конопель L630, заявив, що це рішення є "ляпасом" Франції та всім, хто забороняє КБД в Європі. Франція, зокрема, боролася з продуктами КБД, закриваючи магазини та переслідуючи людей, які їх продають.

"Багато магазинів було закрито", – сказав Сакет в електронному листі. "Багато менеджерів, а іноді і їхні сім'ї були взяті під варту в поліції або у них були проведені обшуки в будинках. [Але сьогодні], ЄС виніс рішення на нашу користь. Це європейське рішення, яке забезпечує ринок КБД".

Джерело: Politico